Dit is een massagemodule waarbij geleerd wordt om de lymfeafvoer van het gehele lichaam te beïnvloeden. Deze massagevorm is in de jaren zestig door Dr. E. Vodder in Duitsland ontwikkelt.
De laatste jaren wordt deze methode meer en meer binnen de fysiotherapie en (sport)massage toegepast. Met de lymfedrainage wordt door middel van speciale technieken het gehele lymfestelsel aangezet om een verbetering van de lymfe-afvoer te bewerkstellen. Bij een verbetering van de afvoer zullen gifstoffen sneller afgevoerd worden waardoor er een verbetering van de celstofwisseling en daardoor van de celwerking plaats kan vinden.

Doel van deze behandeling is het voorkomen dat er zich ergens afvalstoffen ophopen en daarmee voorkomen dat afwijkingen ontstaan. Bij zwellingen en acute aandoeningen kan een verbeterde afvoer van het opgehoopte vocht plaatsvinden en versnelling van het herstel tot gevolg hebben. Bij oedemen, ten gevolge van een vertraagde bloedafvoer en/of slechte vaten, kan lymfedrainage zeer goede diensten bewijzen.
De lymfevaten hebben ook een zenuwverbinding en door de lymfedrainage worden deze zenuwen specifiek geprikkeld. Dit heeft een algeheel gunstig effect op het lichaam. De technieken van de lymfedrainage zijn goed toepasbaar binnen andere vormen van massage.

– Korte inleiding over de filosofie
– Theoretische achtergronden van deze techniek
– Indicaties en contra-indicaties
– Behandeling van het gehele lichaam

Deze cursus wordt gegeven in prive vorm. Bij interesse kunt u contact met ons opnemen (marieke@leffelaar.nl)

De kosten bedragen € 560,00 per persoon of betaling in 3-achtereen-opvolgende termijnen van elk € 200,00.


Wit hoeslaken, een grote en twee kleinere witte handdoeken korte broek en t-shirt. 

Verplicht studieboek Manuele Lymfedrainage, ‘leerboek voor de manuele lymfedrainage’, auteur W. Hoogkamer, Uitgeverij Container. Prijs ongeveer € 29,95.

U dient in het bezit te zijn van het diploma fysiotherapie, het diploma sportmassage NESPG, NGS, ACE, ESPO of NESM, het diploma massage en/of massagetechnieken NESPG of het diploma schoonheidsspecialist(e) dat niet ouder dan vijf jaar mag zijn. Indien u kunt aantonen langer in het vakgebied werkzaam te zijn gebleven, kunnen hiervoor uitzonderingen gemaakt worden. Dit laatste geschiedt in overleg met de opleiding.

Tijdens de cursus vindt er toetsing van uw kennis plaats. U ontvangt indien u 90% van alle lessen heeft gevolgd en met goed gevolg de schriftelijke en eventuele praktische eindtoets heeft afgesloten, (in overleg met de docent(en)) een opleidingscertificaat. Mocht u zakken voor de eindtoets dan is het mogelijk om deze tijdens de eerst volgende cursus te herkansen.

X