Als eerste in Nederland zijn wij begonnen met de erkende opleiding massagetherapeut. Wij zijn er trots op dat wij weer een uniek concept kunnen aanbieden en wel het volgen van de opleiding massagetherapeut in 1 jaar en tevens is het mogelijk om in datzelfde jaar de opleiding sporttherapeut te volgen.

In onze maatschappij waarin wij meer en meer geprikkeld worden via onze ogen en via onze oren blijft er weinig prikkeling over via ons gevoel. Wij horen en zien steeds meer, maar raken steeds minder aan en worden ook zelf steeds minder aangeraakt. Dit heeft tot gevolg dat er steeds meer mensen uit evenwicht raken waardoor allerlei klachten kunnen ontstaan.

Er komt dan ook steeds meer behoefte aan deskundige vormen van behandelen. Eén van de belangrijkste behandelingen is massage in allerlei vormen. Met onze handen zijn wij in staat de ander op dusdanige wijze te benaderen dat het zelfherstellend vermogen, dat in ieder mens aanwezig is, optimaal wordt aangezet. In de opleiding tot massagetherapeut zult u leren welke behandelvormen er zijn, wie en wanneer u kunt behandelen en hoe u mensen kunt motiveren zelf verantwoording te nemen voor hun welbevinden.

Tijdens deze jaaropleiding leert u alles wat nodig is om als massagetherapeut aan de slag te gaan. Deze opleiding is uniek in Nederland omdat u op HBO-niveau alle kennis en kunde aangereikt krijgt om als therapeut te kunnen werken.


De inhoud van de opleiding massagetherapeut bestaat uit de volgende onderdelen:
– AQAMA massage
– Bewegingsleer
– Bindweefselmassage
– Communicatieve vaardigheden inclusief haptonomie
– Meridiaanleer
– Onderzoeken en behandelen
– Shiatsu
– Voeding

In het schooljaar 2021-2022 zullen wij helaas niet starten met de opleiding.

De volgende boeken dient u in het bezit te hebben:
– Bewegingsleer, ‘Anatomie van de beweging’, auteur B. Calais-Germain, Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum. Prijs ongeveer € 56,00.
– Bindweefselmassage, ‘Bindweefselmassage’, auteur Piet en Sachs/Piet, Uitgeverij Elsevier/De Tijdstroom. Prijs ongeveer € 109,00.
– Meridiaanleer pop € 29,95 (aan te schaffen op de opleiding)

– AQAMA kussen € 125,00 (aan te schaffen op de opleiding)

Wit hoeslaken, een grote en twee kleinere witte handdoeken korte broek en t-shirt.

U dient in het bezit te zijn van het diploma fysiotherapie of het diploma massage NESPG dat niet ouder dan vijf jaar mag zijn. Indien u kunt aantonen langer in het vakgebied werkzaam te zijn gebleven, kunnen hiervoor uitzonderingen gemaakt worden. Dit laatste geschiedt in overleg met de opleiding.

Ter afronding van de jaaropleiding dient u een portfolio te maken waarin zich drie uitgewerkte cliënten verslagen bevinden. Dit portfolio zal tijdens de laatste lessen worden besproken en beoordeeld. Tevens doet u een praktijk examen, hier zijn aparte kosten aan verbonden namelijk € 85,00. Tussentijds zullen er ook toetsen plaatsvinden om diversen onderdelen af te ronden, deze kosten zijn inbegrepen in het opleidingsgeld.

Wil je in aanmerking komen voor vergoedingen dan dien je aanvullend de Medische basiskennis op HBO-niveau te volgen (extern). Tevens dient u aan het einde van het opleidingstraject in het bezit te zijn van een geldig reanimatie diploma. Het diploma Massagetherapeut is erkend door de KTNO en bezitters kunnen zich aansluiten bij de beroepsvereniging BATC. De behandelingen van de geaccrediteerde therapeuten worden door de zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed. 

X